Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen.
Sluit de ogen.
Laat je schouders zakken.
Je kan ervoor kiezen om je handen op je buik te leggen.
Adem in
En uit
3x
Welkom bij de 9de podcastaflevering! In de vorige en 8ste aflevering hadden we het over loslaten. Vandaag gaan we 5 manieren bespreken om overprikkeling tegen te gaan.
Zoals je waarschijnlijk opgemerkt hebt, voelde ik mij inmiddels een dikke week geleden niet zo geweldig. Ik had het gevoel dat ik alle onrust die in de wereld heerst op dit moment, opnam als een spons. In die mate dat ik er zelf onrustig van werd, alsof er een soort druk over mij heerste, alsof de emoties van anderen mijn emoties werden.
Bij mij vertaalde zich dit even in een vorm van onzekerheid. De vragen of wat ik deed wel goed genoeg was, of ik wel genoeg deed, of ik niet beter nog meer deed kwamen meermaals naar buiten.
Inmiddels ben ik gelukkig al wat gekalmeerd en ben ik mij ervan bewust dat ik best wel al veel doe om een verschil te maken in deze wereld.
Hoe het komt dat ik zo snel de gevoelens van anderen eigen maak? Omdat ik een vrij hooggevoelig persoon ben. Maar hooggevoelig of niet, ik denk dat we tegenwoordig allemaal véééél gevoeliger zijn voor prikkels dan dat we misschien zouden willen.
Nog steeds zijn het heel bijzondere tijden. Er heerst onzekerheid en ook veel angst. We zijn verplicht om het grootste deel van sociaal contact via sociale media kanalen te laten verlopen, waardoor we ook voortdurend afhankelijk zijn van onze gsms en laptops. We krijgen ontzettend veel informatie binnen via verschillende kanalen en het lijkt soms alsof er geen houvast meer is.
Maar die is er wel! Jij kan zelf jouw houvast creëren met de volgende tips.
Een eerste tip om overprikkeling tegen te gaan is vrij voor de hand liggend en is het beperken van de tijd die je spendeert op je gsm of laptop. Zonder dat we ons ervan bewust zijn, zijn we in een razendsnel tempo supersnel afhankelijk geraakt van zowel onze gsm als onze laptop. Maar je hoeft echt niet 24/7 aan te staan. Gun jezelf dat moment van innerlijke rust en probeer dus om elke dag je gsm en bij uitbreiding je laptop minimaal 2uur na het ontwaken en 2 uur voor het slapengaan uit te laten.
Lijkt dit voor jou momenteel nog een onmogelijke opdracht? Start dan met een halfuur, breid dit dan stap voor stap uit tot een uur, dan een uur en half en dan 2 uur en langer waar mogelijk.
Ik weet het, je hebt het hoogstwaarschijnlijk al vaker gehoord en misschien zelfs al geprobeerd, maar het lijkt niet te lukken.
Dat snap ik volledig, het is ook niet simpel. Maar je moet je er van bewust zijn dat we werkelijk slaaf zijn geworden van onze gsm. Dit is jouw kans om het heft in eigen handen te nemen, om te laten zien dat je hier boven staat. Dit is jouw kans om jouw innerlijke rusten mentale gezondheid een boost te geven 🙂 Ik zou zeggen: grijp hem ook met beide handen 😉
Vanaf het moment dat jij jezelf openstelt aan de invloeden van je gsm, van notificaties en duizende impulsen, is het heeeeel erg gemakkelijk om overprikkeld te geraken. (On)bewust krijg je een zee van informatie binnen, waar je op dat moment misschien nog niet klaar voor bent.
Wanneer jij ‘s ochtends eerst 2 uur de tijd neemt om bewust te leven zonder gsm, ga je al veel minder snel het gevoel van overprikkeling ervaren, en geef je je lichaam ook de tijd om bewuster en trager te ontwaken.
Ik denk dat we allemaal wel eens zijn opgestaan met het gevoel dat je nog in je droom zit, door meteen naar je gsm te grijpen ontzeg je jezelf die droom, ontzeg je jezelf de diepe verbinding die je op dat moment met jezelf kan ervaren.
En ook voor het slapengaan is dit oh zo belangrijk. Wanneer jij tot de minuut voor je gaat slapen blijft aan staan, kan je niet verwachten dat je als een roos gaat slapen of meteen in slaap valt. Je gsm heb je dan misschien weggelegd of uitgezet, maar je brein staat nog aan. Door jezelf de tijd te geven zonder je gsm voor het slapen gaan, bereid je je brein rustig voor op het slapengaan en verminder je het aantal prikkels dat nog binnenkomt.
Een tweede tip om overprikkeling tegen te gaan had je hoogstwaarschijnlijk ook wel zien aankomen en is meditatie. Mediteren is niet moeilijk. iedereen kan mediteren, zij het op verschillende manieren. Het moeilijke aan meditatie is om er een gewoonte van te maken.
We zijn dat immers niet meer gewoon om even een stap terug te nemen van ons ‘oh zo drukke leven’. Maar eens dat jij van mediteren een gewoonte maakt, en een bepaalde vorm van meditatie onder de knie hebt die voor jou werkt, dan kan er magie gebeuren.
Meditatie zorgt ervoor dat jij een tool voor handen hebt wanneer je voelt dat je een drukte begint te ervaren.
Dat is het moment dat je even tot jezelf kan komen aan de hand van meditatie. Daarnaast zorgt mediteren in de ochtend ervoor dat je de dag begint in verbinding met jezelf, waardoor je je minder snel zal laten beïnvloeden door impulsen van buitenaf.
Indien je het toch moeilijk vindt om te mediteren, kan je eerst en vooral al starten met elke ochtend en avond 10 keer heel bewust en rustig in en uit te ademen.
Een derde tip om overprikkeling tegen te gaan sluit aan bij de vorige tip en is de check in oefening. Probeer op verschillende momenten doorheen de dag even in te checken bij jezelf. Sluit je ogen en stel jezelf de vraag hoe het op dat moment gaat met jou. Scan daarnaast kort even je lichaam en kijk waar je spanning voelt en vraag waar je lichaam nood aan heeft. Je kan de spanning die je voelt in dat gebied al heel gemakkelijk verminderen door je ademhaling naar dit gebied te sturen.
Verschillende keren inchecken doorheen de dag bij jezelf zorgt ervoor dat je minder snel over je grenzen gaat en zorgt ervoor dat je op tijd kan aanvoelen waar je lichaam nood aan heeft op een bepaald moment.
Daarnaast verhoogt het ook de verbinding met je lichaam doordat je op verschillende momenten even incheckt bij je lichaam.
Een vierde tip om overprikkeling tegen te gaan, is je bewustzijn verhogen. Je hebt waarschijnlijk zelf ook wel al eens gehoord hoeveel voordelen er verbonden zijn aan leven in het hier en nu. Door je bewuster te zijn van elke activiteit die je doet, dus ook dat scrollen op sociale media, ga je minder snel het gevoel hebben dat je overheerst wordt door de prikkels die je binnen krijgt.
Jij bent je immers bewust van de invloeden die binnenkomen. Probeer eens wat vaker te focussen op één ding in plaats van alles tegelijkertijd te willen doen. Ik betrap mijzelf er wel eens op dat ik bijvoorbeeld content aan het voorbereiden ben en dan ineens denk aan oh ik moet nog iets doen voor het zelfzorg membership, en dan gewoon van de hak op de tak spring. Wat mij hierbij helpt is een zandloper zetten terwijl ik aan het werken ben. Ik heb een zandloper van 30 minuten, en dan focus ik mij 30 minuten lang op één bepaalde taak en probeer ik mij niet te laten afleiden door externe invloeden. Ik werk dan heel bewust aan datgene waar ik mee bezig ben.
Indien je het moeilijk vindt om bewust te zijn in het moment, kan je eens proberen om tijdens het douche echt te genieten van het koude of warme water dat over je lichaam stroomt. Probeer echt de aanrakingen van het water met je lichaam te voelen. Hetzelfde geldt voor afwassen: probeer eens heel bewust de afwas te doen en het warme water rond je handen te voelen. Idem voor autorijden. In plaats van de radio op te zetten, rij eens in stilte en wees je heel bewust van wat er allemaal op de baan gebeurt.
Meer mindfulness toelaten in je leven zorgt ervoor dat je minder snel uit je balans wordt getrokken. Je bent je immers bewust van de zaken die rondom je gebeuren.
Een 5de en laatste tip om overprikkeling tegen te gaan had je misschien ook al zien aan komen… tromgeroffel… Tijd spenderen in de natuur! Gratis en voor niks. De natuur is altijd beschikbaar. Jij bent deel van de natuur. Zonder dat je er iets voor moet doen brengt tijd spenderen in de natuur jou automatisch tot rust. Dit heeft enerzijds te maken met de herkenning die de natuur biedt, maar ook met de stilte die de natuur vanzelf met zich meebrengt. Als er 1 iets is dat je vandaag nog zou uitkiezen om mee te starten, laat het dan dit zijn.
De natuur is zo enorm helend. Het brengt dingen aan de oppervlakte waar je anders misschien niet de ruimte voor geeft, en zorgt er daarnaast ook voor dat je even al je zintuigen kan openzetten. Het zorgt ervoor dat je op een heel bewuste manier kan gaan ervaren.
Laat je gsm dus ook af en toe eens thuis, of zet hem op niet storen of vliegtuigmodus zodat je je volledig kan laten onderdompelen in de helende kracht van de natuur.
Zie het als een soort oplaadpunt. Want geef toe: elke keer dat je een boswandeling gemaakt hebt, voel je je toch dat tikkeltje beter, niet?
Ik alleszins wel:) De natuur doet jou vanzelf vertragen, zonder dat je er iets voor moet doen. Het enige wat jij doet is er gewoon zijn en liefst zo bewust mogelijk.
Hoe meer tijd je zal spenderen in de natuur, hoe minder vatbaar jij zal zijn voor overprikkeling.
Hoe komt dit? Heel simpel. Je gunt jezelf een me time moment, waardoor je sowieso al minder prikkels laat binnenkomen, omdat je bewust tijd maakt om even de natuur in te gaan. Daarnaast werkt de natuur stressverlagend, waardoor je minder snel gevoelig bent aan drukte van buitenaf en gemakkelijker jouw eigen energieveld kan beschermen
Om het nog even allemaal op een rij te zeggen,
een eerste tip op overprikkeling te voorkomen = gsm en laptop uitzetten.
2. mediteren
3. check in oefening
4. bewustzijn verhogen
5. tijd spenderen in de natuur
Veel succes ermee! 🙂