Aflevering 8

Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen.

Sluit de ogen.

Laat je schouders zakken.

Je kan ervoor kiezen om je handen op je buik te leggen.

Adem in 

En uit

3x 

Welkom bij de 8ste podcastaflevering. Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt is het suuper lang geleden dat ik nog een podcast heb opgenomen.. Oeps! 

Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er bewust voor gekozen om mij een tijdje volledig te richten op enerzijds het Zelfzorg Membership dat inmiddels al 2 en halve maand bezig is, maar ook op mijn nieuwe individuele traject Fierce Feminine Growth. Moest je in dat laatste trouwens meer interesse hebben, kan je altijd even een kijkje nemen naar de link die je terugvindt in de beschrijving van de podcast.

Dat even terzijde! In de vorige en 7de aflevering hadden we over waarom dat me-time moment zo belangrijk is. Vandaag gaan we het hebben over loslaten. Een onderwerp dat voor velen toch een struikelblok blijkt te zijn, wat ook niet meer dan normaal is! Het is immers menselijk om graag de controle te willen vasthouden. Zeker in onze individualistische maatschappij die gericht is op resultaten en productiviteit.

Let’s do this!

Loslaten dus.

Iets waar velen mee sukkelen, en jij dus misschien ook.

Wat ik persoonlijk moeilijk vind momenteel is het loslaten van het feit dat ik nu in het stad woon en niet meer op het platteland. Ik heb mij er al deels kunnen overzetten, maar ik blijf het jammer vinden dat ik niet gewoon de deur kan opendoen, enkele stappen zetten en in de natuur zit. Maar ja, het zij zo.

Wat bij mij geholpen heeft in het proces is eerst en vooral nog eens terugkeren naar mijn vorige woonst in Oupeye en doelbewust afscheid nemen. Dat heb ik toen gedaan door nog eens de wandeling te doen die ik daar praktisch dagelijks deed. Tijdens die wandeling vielen mij enkele bloemen op en ik besloot er enkele uit te trekken met de wortel en die vervolgens in onze huidige tuin te planten.

Op die manier heb ik toch nog steeds het gevoel dat ik een stukje van Oupeye bij mij heb. Vreemd genoeg waren het ook die bloemen die het supergoed deden en in volle bloei stonden. Zelfs nu nog zijn er enkele die nog steeds prachtig zijn terwijl de meeste andere bloemen intussen al in wintermodus zijn.

Ik denk persoonlijk dat het bij loslaten vooral belangrijk is om eerst en vooral heel duidelijk te beschrijven wat je wilt loslaten.

Om daar te komen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat nu eigenlijk jouw blokkades zijn.

Hoe komt het dat jij datgene dat je wil loslaten niet kan loslaten? Waar struikel je over? 

Is het omdat je de controle niet wilt loslaten?

Of is het omdat er nog blokkerende emoties vastzitten waar je eigenlijk nog niet hebt doorgewerkt?

Beide parcours zijn interessant om even dieper op in te gaan.

Een eerste parcours is dus de controle niet willen loslaten. Da’s iet waar wij in deze Westerse maatschappij momenteel heel veel last van hebben.

Omdat er van ons verwacht wordt dat wij resultaten neerleggen, kan je heel snel een soort productiviteitsdruk ervaren, met als gevolg dat je op bepaalde vlakken graag de controle vasthoudt. Dat is nu eenmaal eigen aan mensen, wanneer wij continu in vecht of vluchtreactie staan, voelen we aan dat we stilaan de controle aan het verliezen zijn over onze emoties, waardoor we vaak iets zoeken waar we toch nog de controle kunnen vasthouden.

Hoe uit zich dat nu precies?

Dit hangt van persoon tot persoon af.

Zo zal de ene persoon bijvoorbeeld graag willen domineren en hopen dat alles gaat volgens het plan dat de persoon in kwestie heeft opgesteld.

Believe it or not: ik heb een vrij dominante persoonlijkheid, en ondanks het feit dat ik hier wel al enorm in gegroeid ben, blijf ik een heel dominant persoon.

Zo vind ik het heel moeilijk om zaken uit handen te geven, omdat ik dan het gevoel heb dat ik de controle verlies. Ik hou liever zelf de touwtjes in handen. Daarnaast vond ik het vroeger soms ook heel moeilijk om af te wijken van het plan dat ik in mijn hoofd bedacht had. Zelfs nu nog kan ik soms helemaal in mijn hoofd uitstippelen hoe een bepaalde situatie moet lopen, maar helemaal geen rekening houden met het feit dat er natuurlijk nog invloeden van buitenaf zijn die een situatie mee vorm geven. Wat voor mij enorm geholpen heeft hierbij is starten met mediteren en liefdevol communiceren, op die manier ben ik beter in staat om te relativeren en met een open blik naar een bepaalde situatie te kijken.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je dwangmatig vasthoudt aan routines. Als mens houden wij enorm van routines, we houden ervan om steeds op hetzelfde moment te eten en steeds op hetzelfde moment te ontwaken en te gaan slapen. Ondanks het feit dat dit enorm veel voordelen kan opleveren voor je gezondheid,vinden sommige mensen het heel erg moeilijk om van routines af te wijken, waardoor ze op automatische piloot komen te staan. Hierdoor is het goed mogelijk dat je bepaalde gewoontes (on)bewust in je routines hebt verwerkt, die helemaal niet zo goed zijn voor jou.  Door wat meer variatie te brengen in je leven,voorkom je dat je in die automatische piloot sferen terecht komt 🙂

Aan de tegenpool staan dan die personen die eigenlijk geen controle kunnen vasthouden en altijd maar pleasen, wetende dat ze zichzelf hiermee eerder kwaad dan goed doen. Ze zijn zich niet zo bewust over waar hun grenzen nu precies liggen, waardoor ze hier meermaals over gaan.

Een tip die ik hierbij kan geven is om bewuster te gaan luisteren naar je lichaam. Waar heeft je lichaam nood aan? Heb je gevoel dat er momenteel oververmoeidheid heerst?

Probeer dan eens even te kijken wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Voel je een drukte van buitenaf?

De uitdaging is nu dus om een balans te vinden tussen beiden. Probeer niet extreem vast te houden aan controle, maar een gezonde dosis controle in je leven is helemaal oké en zorgt er ook voor dat jij durft opkomen voor datgene waar jij op een bepaald moment nood aan hebt.

Een ander parcours is dus blokkerende emoties die nog vastzitten en die je maar moeilijk kan loslaten.

Stel jezelf eens oprecht de vraag hoe het momenteel met jou gaat, en bij uitbreiding hoe het de voorbije maanden of het voorbije jaar met jou ging.

Neem heel bewust de tijd om hierover na te denken, en schrijf het ook even heel uitgebreid op. Probeer dan een hele pagina vol te schrijven met zaken die spontaan in je opkomen.

Wat je vervolgens doet is even kijken of je bepaalde patronen kan opmerken. Is er iets dat je ziet terugkomen? Een struikelblok? Een blokkade waar je over struikelt? Een bepaalde emotie die steeds weer opduikt?

Pas wanneer je ziet en je bewust bent van de blokkades die er momenteel nog heersen in je leven, pas dan kan je hieraan beginnen werken.

Meestal heeft dit te maken met het feit dat je bepaalde gebeurtenissen in je leven nog niet helemaal een plaats hebt kunnen geven, of dat je vasthoudt aan bepaalde overtuigingen of een onzekerheid.

Een oefening die je hiervoor kan doen is je neerleggen op een mat of op bed en die bepaalde situatie/gebeurtenis of emotie bewust boven te halen. Dus je sluit je ogen en probeert datgene dat je blokkeert volledig te ervaren.

Indien er een bepaalde gebeurtenis of situatie jou blokkeert, dan probeer je deze situatie weer helemaal te beleven.Is het echter zo dat er bepaalde overtuigingen of onzekerheden jou blokkeren, probeer dan de gevoelens die je daarbij voelt helemaal te beleven.

Het is helemaal oké om hierbij te roepen, te huilen en ook om te lachen. Laat je helemaal gaan. Voel met heel je lichaam datgene dat jou tegenhoudt. Je kan een timer zetten van 10-15 minuten.

Eens de tijd voorbij is, neem je er pen en papier bij en schrijf je alles wat momenteel in je opkomt zonder na te denken. Je schrijft alles op dat je ervaren hebt, maar ook datgene dat op dat moment door je gedachten gaat. Probeer 5-10 minuten aan een stuk te schrijven.

Hoe vaker je deze oefening doet, hoe meer het jou zal helpen om door blokkades heen te werken.

Vond je dit een interessante podcast en ben je eigenlijk wel klaar om door die blokkades heen te werken? Ben jij klaar om de controle los te laten waar nodig? Ben jij klaar om opnieuw te leren vertrouwen op de signalen van je lichaam?

Dan nodig ik jou met heel veel liefde uit voor het Fierce Feminine Growth traject, een traject gemaakt voor jou als vrouw om een totale transformatie te beleven.

Meer informatie hierover vind je heel gemakkelijk in de podcastnotes en op de website.

Het is een bijzonder uniek traject waar ik werkelijk al mijn kennis met jou deel. Een traject dat jou zal helpen om jouw vrouwelijk ritme volledig te omarmen, dat je zal leren om opnieuw te leven volgens jouw natuur. Op die manier zal je in staat zijn om meer rust in je leven toe te laten, en daarnaast ga je een diepe verbinding met jezelf aangaan. Hierdoor leer je eindelijk tevreden zijn met wie je bent, wat je doet en hoe je eruit ziet.

Een traject dat ik elke vrouw toe wens, neem dus zeker een kijkje!