Aflevering 7: Waarom dat me-time moment zo belangrijk is

Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen.

Sluit de ogen.

Laat je schouders zakken.

Je kan ervoor kiezen om je handen op je buik te leggen.

Adem in 

En uit

3x 

Welkom bij de inmiddels al zevende aflevering! In de zesde en vorige aflevering hadden we het over de vijf grote voordelen van zelfzorg, 

namelijk 

 1. Zelfzorg is jouw brandstof
 2. Zelfzorg je in staat stelt om voor anderen te zorgen
 3. Zelfzorg zorgt voor meer rust in je hoofd
 4. Zelfzorg zorgt voor zelfrespect
 5. Zelfzorg verlaagt je stressniveau

Vandaag zullen we het hebben over waarom dat me-time moment nu eigenlijk zo belangrijk is voor jou.

Let’s start! 

Op het moment dat ik deze podcast aan het opnemen ben, heb ik gisteren net mijn gsmloze en dagje vrijaf achter de rug.

En heerlijk dat dat was! 

Mijn vriend en ik besloten samen een chilldagje te hebben. We begonnen onze vrije dag al de avond voorheen met een date night, want dat mag ook al eens 🙂 We hadden een soort van picknick kaas-en wijnavond op ons terras (alles plantaardig natuurlijk) en genoten van elkaars gezelschap.

Genieten dat dat was! Gisteren hebben we dan een dikke 2 uur een gezelschapsspel gespeeld, gelezen en in fotoalbums gebladerd. Zo van die dagen zijn gewoon zalig.

Doe jij dat wel eens? Gewoon een dagje vrijaf voor jezelf en je eventuele partner en je gsm gewoon niet opzetten?

Ik kan het alleen maar aanraden, want de ruimte dat zo’n dag creëert, zowel in je hoofd als in je mogelijkheden om op zo’n dag te doen is zalig.

Het is alsof de dag ineens veel meer duurt, alsof er veel meer opties zijn om te doen. Alsof ideeën vrijer kunnen stromen.

Helemaal opgeladen dus 🙂

Vandaag besloot ik de ochtend dan ook weer rustig te starten met mijn ochtendroutine. Ik ga eerlijk zijn, ook ik heb niet altijd de tijd om hem zo uitgebreid te doen als dat ik deze ochtend deed.

Toen ik deze ochtend de kaart ‘RUST’ trok, was het alsof the universe was speaking.

De kaart resoneerde zo hard met mijn gevoel op dat moment, dat ik het graag even deel in deze podcast met jou, waarom ik het zo ontzettend belangrijk vind om dat me-time moment daadwerkelijk te nemen.

Op dit moment voel ik mij niet enkel weer opgeladen, maar ook bruisend van ideeën om opnieuw aan de slag te gaan met mijn onderneming, en dat wens ik jou ook toe.

Dat gevoel van ‘opgeladen zijn’, dat gevoel dat er een soort rust over je heerst.

Ik voel zoveel meer ruimte en energie stromen wanneer mijn gsm uitstaat, dat is ongelofelijk.

Dus ik ben eigenlijk heel erg benieuwd, of jij ook af en toe je gsm uitzet? Jammer dat we natuurlijk niet kunnen converseren via deze podcast, maar zet het anders even op pauze, trek een screenshot en deel je antwoord met de tag @ike_uwa.

Als dat niet zo is, als je nooit je gsm uitzet, dan raad ik je aan om dat deze week toch nog eens een dagje te proberen.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat je pas écht rust kan vinden vanaf het moment dat je gsm afstaat.

Is het zo dat je graag foto’s trekt en dit met je smartphone doet, dan kan je ervoor opteren om je gsm aan te zetten maar je pincode niet in te voeren, dat je wel nog foto’s en filmpjes kan maken, maar de rest allemaal uit staat. Laat de Wifi in dat geval ook gewoon uit 🙂

Op dagen zoals deze gebruik ik meestal mijn vriend zijn gsm om foto’s te trekken, als ik daar nood aan heb, want het is ook zo fijn om gewoon in het moment te leven en de herinneren op je netvlies op te slagen.

Echt en puur leven in het hier en nu, dat gevoel is echt gewoon zalig.

Als ik je zou vragen wat jouw definitie van me-time is, wat zou dat dan zijn?

Welke activiteit geeft jou energie en brengt jou mentale rust?

Wanneer is de laatste keer dat je die activiteit uitvoerde?

Als het lang geleden is, dus pakweg een week of twee geleden, dan stel ik voor dat jij nu of na deze podcast, je agenda erbij neemt en een dag in je agenda blokkeert (deze of volgende week) om je gsm uit te zetten, en deze activiteit uit te voeren.

Wanneer we denken aan rust in ons hoofd, dan denken we vaak aan een dagje naar de wellness, want daar geraak je volledig opgeladen, toch?

Niet dus. Ja een dagje wellness kan heerlijk aanvoelen, zowel voor je geest als voor je lichaam, maar het doet geen zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoe een grote fan ik ook ben van een dagje of zelfs weekendje wellness, het is een soort van misvatting dat gegroeid is in onze maatschappij, dat een dagje wellness hetgene is dat jij nodig hebt om rust te vinden in je leven en in je hoofd.

Maar da’s dus niet het geval hé. Indien het écht zo is dat jij hunkert naar dat dagje wellness, dan neem je hoogstwaarschijnlijk niet voldoende me-time momenten doorheen de dag en doorheen de week om op te laden.

En zeg nu eens even eerlijk, zet jij je gsm uit tijdens een dagje wellness? Of trek jij foto’s om vervolgens te delen op sociale media?

Ik denk dat we het antwoord allebei wel weten 😂 en da’s geen probleem ze, ik doe dat ook 😅 Maar dat is dus niet de rust waar we naar streven.

Je hebt het waarschijnlijk wel al gemerkt dat ik heel de tijd spreek over opladen, maar eigenlijk bedoel ik dat niet expliciet zo, want wanneer jij op verschillende momenten doorheen de dag en doorheen de week tijd neemt voor jezelf, dan ga je niet meer de noodzaak hebben om op te laden, om het zo te zeggen.

Door voldoende tijd te nemen voor jezelf, ga je vanzelf harmonie in je leven ervaren, waardoor je het niet meer nodig vindt om opgeladen te worden. Het is dan gewoon deel van jouw routine geworden, gewoon een moment van rust voor jezelf.

Klinkt heerlijk toch?

Heb je zoiets van, ja maar Moika, ik heb echt totaal geen idee hoe ik die rust moet inbouwen in mijn dagelijks leven, dan heb ik goed nieuws voor jou! Zoals je mogelijks weet heb ik een week terug het Zelfzorg Membership gelanceerd, een traject van 5 maanden waarin je leert om dichter bij jezelf te leven en harmonie in je leven te vinden. Maar bon, meer daarover later! 

Nu gaan we nog even dieper in op waarom me-time zo belangrijk is voor jou.

Om even terug te komen naar dat dagje wellness, veel mensen en jij misschien ook, boeken pas een dagje wellness wanneer ze voelen dat ze er nood aan hebben, wanneer ze het gevoel hebben dat ze dat nu toch echt wel verdiend hebben, hetzelfde geldt trouwens voor massages.

Maar op dat moment is het vaak al te laat, je lichaam vraagt er niet om om opgeladen te worden wanneer jij het tot het uiterste duwt, je lichaam vraagt er om om dagelijks een moment van rust te hebben.

Hetzelfde geldt voor psychologen, coaches en andere investeringen in jezelf, heb jij ook het gevoel dat jij dit pas in overweging neemt wanneer je het gevoel hebt dat je er nood aan hebt, dat je de weg kwijt bent?

Wat als ik je nu eens zou zeggen dat het eigenlijk veel verstandiger is om hier al mee te starten wanneer je helemaal niet het gevoel hebt dat je de weg kwijt bent?

Het ligt in onze aard als mens om pas in te grijpen wanneer het te laat is, terwijl ik denk dat jij wel kan beamen dat het toch gewoon aangenamer zou zijn moest je dagelijks, of toch zeker wekelijks een me-time moment hebben. Hetzelfde geldt dat het toch aangenamer is om bij te leren over jezelf, te investeren in jezelf en te groeien waardoor er waarschijnlijk minder al te grote struggles zullen zijn, terwijl wanneer je wacht tot het echt niet zo goed gaat met jou en je precies de weg kwijt bent, dat het allemaal veel langer zal duren en moeilijker zal verlopen.

Wat ik nu eigenlijk wil zeggen is: durf nu al die me-time momenten te nemen. En niet pas wanneer je precies geen uitweg meer vindt.

Wat de gevolgen zullen zijn op jouw gezondheid?

Niet alleen zal je minder gevoelig zijn aan stress, je gaat ook met een veel positiever gevoel in het leven staan dan wanneer je het gevoel hebt dat je jezelf voorbij loopt en niet meer in verbinding staat met jezelf.

Daarnaast is het ook waarschijnlijker dat je gezonder zal leven en gezondere keuzes zal maken in het leven. Ooit al over nagedacht dat je sneller ongezonde keuzes maakt wanneer je gehaast bent in het leven? Dat heeft te maken met het feit dat je niet de tijd neemt om te luisteren naar wat je lichaam nu echt nodig heeft.

Zo’n me-time moment zorgt ervoor dat je leert luisteren naar jezelf, naar je behoeften, het maakt persoonlijke groei mogelijk, creëert ruimte voor nieuwe inzichten en verhoogt de connectie met jezelf.

Maar Moika, wat is dat me-time moment nu eigenlijk?

Dat is volledig jouw keuze.

Voor mij is dat misschien mediteren, lezen en de natuur in gaan, voor jou kan dat even goed tekenen, hardlopen, klimmen of boetseren zijn.

Jij vult dit helemaal zelf in.

Ik kan je misschien wel ideeën geven, maar jij moet zelf zien wat voor jou natuurlijk aanvoelt.

Mogelijke ideeën voor een me-time moment zijn:

 • mediteren 
 • stretchen 
 • yin yoga 
 • tekenen of schilderen 
 • schrijven 
 • lezen 
 • een boswandeling maken
 • een nieuwe hobby starten
 • bladeren in herinneringen 
 • zelfreflectie oefeningen uitvoeren
 • een moodboard maken
 • een nieuw recept proberen 
 • zelf schoonheidsproducten maken

De opties zijn eindeloos, het is vooral belangrijk dat je datgene doet dat jou energie geeft en waar jij gelukkig van wordt.

Heb je nu zoiets van: ik heb dat al vaak geprobeerd om dat een plaats te geven in mijn flow van leven, maar het lukt mij niet om het aan te houden.

Hoe stom het ook klinkt, dan moet je het misschien echt eens in je agenda zetten, alsof je een afspraak hebt met jezelf, alsof je op date gaat met jezelf.

Een date zou je ook niet missen, toch? (Oké tenzij het een date is waar je eigenlijk toch wat stress voor hebt, of die je opgedrongen is door je omgeving 😅)

Natuurlijk klopt het dat het niet zo gemakkelijk is om een nieuwe gewoonte te creëren, maar het is gewoon een kwestie van het te doen en een soort van consistentie te vinden.

Niet voor mij, maar voor jezelf.

Vind je dit interessant en wil je meer opties exploreren over hoe je tijd kan maken voor jezelf en hoe je die verbinding met jezelf kan terugvinden?

Dan heb ik goed nieuws voor jou, ik had het er daarnet al even over, maar in het Zelfzorg Membership gaan we hier dieper op in.

Wanneer je inschrijft op het Zelfzorg Membership word je lid van een online community van vrouwen, waar je verbinding zal vinden, niet enkel met jezelf, maar ook met de andere vrouwen.

Het is zowel een individueel als groepstraject en gewoon al door erover te praten gaat mijn hart sneller slaan.

Waarom precies? Omdat het, eerlijk waar, het mooiste traject is dat ik tot nu toe gelanceerd heb. 5 maanden lang gaan we samen op reis en geloof mij, dit wil je niet missen.

Luister je naar deze podcast, dan heb ik nog beter nieuws voor jou, want met de code ‘PODCAST’ in drukletters geniet je van 5% korting op je inschrijving.

Alle informatie hierover kan je in de notes van de podcast terugvinden. Voor meer informatie surf je naar www.ikeuwa.be/zelfzorgmembership

Ik kan alleen maar zeggen dat je het verdient, en dat er bijzonder mooie connecties zullen ontstaan wanneer jij jezelf op de eerste plaats durft te zetten.