Aflevering 6

Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen.

Sluit de ogen.

Laat je schouders zakken.

Je kan ervoor kiezen om je handen op je buik te leggen.

Adem in 

En uit

3x 

Welkom bij de zesde aflevering! In de vijfde en dus vorige aflevering hadden we het over body positivity en hoe je dit in de praktijk kan toepassen, vandaag gaan we het hebben over de 5 grote voordelen van zelfzorg.

Hoe zot is het trouwens dat we al aan de 6de aflevering zijn beland? 😍 ZALIG TOCH?

Ik vind het alleszins geweldig! 

Zalig ook om jouw enthousiasme steeds te horen! 

Feedback kan je heel gemakkelijk delen door mij te taggen op sociale media met de tag @ike_uwa.

Let’s start!

Zelfzorg. Heeft er nog iemand het gevoel dat dit woord echt mega hip aan het worden is?

Geen idee of dat een goed of slecht teken is 😅

Alleszins, vandaag gaan we even de vijf voordelen van zelfzorg overlopen. Want raar, maar waar is nog niet iedereen ervan overtuigd dat zelfzorg weldegelijk een positieve impact kan hebben.

Tijd om dat op te lossen! 

Vooraleer we starten, wil ik het graag nog even hebben over wat zelfzorg nu precies inhoudt.

Zelfzorg is eigenlijk een heel breed begrip.

Het gaat erover dat je basisbehoeften voldaan zijn zoals eten, slapen, een dak boven je hoofd hebben etc, maar het gaat ook over de mogelijkheid hebben om jezelf te ontplooien en voldoende tijd te maken voor jezelf.

We beginnen bij het eerste, en mogelijks ook meest belangrijke voordeel:

Zelfzorg is jouw brandstof.

Door goed te zorgen voor jezelf, ga je vanzelf beter kunnen functioneren en zal je productiviteit ook de hoogte in gaan.

Je hebt zelf waarschijnlijk ook wel gemerkt dat wanneer je een maaltijd te laat of zelfs niet binnenkrijgt, je ineens heel cranky kan worden, right?

Persoonlijk kan ik echt bijzonder snel hangry worden als ik niet op tijd en stond mijn maaltijd binnen krijg 🤣 Laat ons zeggen dat routine toch wel belangrijk is voor mij!

Of misschien merk je bij jezelf dat je helemaal niet goed gezind rondloopt wanneer je ‘s ochtends veel te gehaast bent vertrokken.

Ik kan hier zelf absoluut niet tegen.

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar wanneer ik mij ‘s ochtends moet haasten, is het alsof mijn dag al naar de vaantje is. Daarom plan ik ‘s ochtends steeds bewust ruim voldoende tijd in, ook als ik ergens vroeg moet zijn. Dat maakt voor mij dagelijks het verschil.

Wanneer jij dag in dag uit ongezonde voeding consumeert, ga je na verloop van tijd loom worden en gaat je lichaam niet meer mee willen, vandaar dat het dus belangrijk is om een balans te vinden tussen gezonde en ongezonde voeding, anders ga je je waarschijnlijk veel te frequent moe voelen en ligt je productiviteitsniveau maar op een laag pitje.

Hetzelfde geldt voor water, dat de zuurstof is van ons lichaam. Wanneer jij niet regelmatig drinkt, gaat je lichaam uitdrogen 

Waarom zeg ik dit nu allemaal?

Omdat dit allemaal deeltjes zijn waarom zelfzorg jouw brandstof is.

Zonder zelfzorg kan je niet optimaal functioneren, en is dat nu net niet hetgene dat we allemaal wel willen, jij dus ook?

Gezond leven en ons lichaam geven wat het nodig heeft om optimaal te werken? 

Soms klinkt zelfzorg misschien ingewikkeld en heb je geen idee waar te starten, maar eigenlijk start het heel simpel bij de basisbehoeften. En eens dat deze voldaan zijn, kan je rustig aan gaan uitbreiden naar andere aspecten van zelfzorg.

Hoe zorg je ervoor dat je basisbehoeftes voldaan zijn? Door regelmatig in te checken bij jezelf en te proberen leven met een soort van routine die voor jou werkt.

✔️ Drink dus voldoende en regelmatig water.

✔️ Probeer op dezelfde tijdstippen te eten en kies hierbij voor een combinatie van voeding die goed is voor je lichaam en voeding die je echt lekker vindt.

✔️ Ga op tijd slapen en doe desnoods een middagdutje van 20 minuten wanneer je vermoeidheid voelt opkomen.

✔️ Beweeg op verschillende momenten doorheen de dag.

Een tweede voordeel is dat zelfzorg je in staat stelt om voor anderen te zorgen.

Pas wanneer jouw behoeftes voldaan zijn, ga je anderen ten volle kunnen helpen, en ga je ook sneller geneigd zijn om mensen enthousiast te helpen en voor hun te zorgen.

Soms hoor ik mensen zeggen dat ze het egoïstisch vinden om tijd te maken voor zichzelf, wanneer ze ook een gezin hebben om voor te zorgen en er nog vanalles moet gebeuren bv in het huishouden, op het werk enzovoort enzoverder.

Laat ik het voor eens en altijd duidelijk maken dat zelfzorg NIET egoïstisch is, maar absoluut noodzakelijk.

Wanneer jij niet voldoende tijd maakt voor jezelf, gaat je energiepeil vaak ergens in het midden blijven hangen en veel sneller naar beneden zakken dan wanneer je tijdig en regelmatig voor jezelf zorgt en tijd maakt voor jezelf.

Door je energiepeil te verhogen, gaat ook je productiviteit verhogen en ga je met meer enthousiasme voor anderen kunnen zorgen en vaak ook creatiever, energieker en positiever uit de hoek komen.

Maar hoe begin je hieraan? Hoe plan je af en toe dat momentje voor jezelf in?

Door het duidelijk te maken aan je omgeving dat ze jou op dat moment niet hoeven te storen.

Zo voorkom je dat je net in je favoriete boek aan het lezen bent en iemand ineens jouw hulp nodig hebt.

‘Mamaaa kan je mij nu helpen met mijn huiswerk?’

Wanneer jij op voorhand duidelijk maakt wanneer jij jouw ME time momenten inplant, is het al minder waarschijnlijk dat er iemand op dat moment om jouw hulp zal vragen.

Ik zeg niet dat het niet meer zal gebeuren hé 😅 Maar de kans dat het gebeurt is alvast minder groot.

Na dat moment zal je je letterlijk opgeladen voelen, en zal het je ineens niet meer zoveel moeite kosten om te helpen met dat huiswerk. 

Dit in tegenstelling tot wanneer je voor iedereen goed wilt doen en jezelf ergens in een hoekje op de achtergrond plaatst.

Wat je dan doet is jezelf saboteren. Traag maar gestaag groei je op die manier richting een burn out die zich zowel op privé als zakelijk vlak kan gaan manifesteren. En dat willen we net vermijden toch?

Op tijd dat momentje van me time inplannen is dus de boodschap. Alleen zo zal je met jouw volle liefde, warmte en enthousiasme voor anderen kunnen zorgen.

Een derde voordeel is dat zelfzorg zorgt voor meer rust in je hoofd.

Door regelmatig tijd voor jezelf te maken, zal je zien dat je veel beter kan relativeren wanneer er zich problemen voordoen.

Daarnaast ga je je vanzelf ook minder snel gaan opwinden in bepaalde zaken.

Dit gaat dan als gevolg hebben dat je ook frisser opstaat en minder snel last hebt van slapeloosheid.

Welke aspecten en vormen van zelfzorg zijn hier belangrijk?

♡ Meditatie

♡ Bewustzijn

♡ Regelmatig de natuur in gaan 

♡ Zachte en trage bewegingsoefeningen zoals Yoga en Qi gong

Dan zijn we bij het vierde voordeel gekomen, namelijk dat zelfzorg zorgt voor zelfrespect.

Door het belang van zelfzorg te erkennen en bewust een plaats te geven in je leven leer je jouw noden respecteren en leer je luisteren naar je intuïtie.

Waar heeft jouw lichaam nood aan op welk moment?

Is een vraag die je steeds beter zal kunnen beantwoorden.

Daarnaast zal je jezelf ook steeds liever leren zien en ga je ook beter je grenzen kunnen respecteren en kunnen aangeven wanneer het tijd is om op de pauzeknop te drukken.

Hoe doe je dit? Door regelmatig eens naar je onderbuikgevoel te luisteren vooraleer je een beslissing neemt.

Hoe voelt dit aan? 

Voelt dit een beetje wrang aan en heb je het gevoel dat je buik ineenkrimpt? 

Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet de juiste beslissing.

Door bewuster met jezelf om te gaan ga je jezelf veel beter leren begrijpen.

Taking yourself to the next level, weet je wel? 😅

Althans, zo voelde het toch voor mij toen ik steeds meer begon in te tunen op mijn intuïtie en de helende kracht van de natuur.

Tijd voor een wandeling, of wat? 🌿

Voor je vertrekt deel ik graag nog een vijfde en laatste voordeel van zelfzorg dat we hier gaan bespreken is dat zelfzorg je stressniveau verlaagt.

Ik had het al kort even besproken dat zelfzorg voorkomt dat je in een burnout belandt. En dat is ook effectief zo, maar hoe werkt dat juist precies?

Om maar even een kort voorbeeld te geven:

hoe beter je voor jezelf zorgt en hoe meer tijd je voor jezelf maakt, hoe gelukkiger je wordt. Hierdoor ga je vaker lachen en zullen er endorfines vrijkomen die jouw stressniveau verlagen.

HOE SIMPEL KAN HET ZIJN?!

Inderdaad, best zot hé?

Daarnaast heb je waarschijnlijk wel al eens gezien op Instagram dat ik vaak korte dansjes doe doorheen de dag, net om die reden dat dat mijn stressniveau gaat verlagen.

Da’s een heel gemakkelijke tool die je echt op eender moment kan toepassen.

Gewoon even je favoriete nummer opzetten en even helemaal los gaan! 

Zalig toch? 

Een wandeling in de natuur heeft juist hetzelfde effect. Omdat de natuur herkenning en rust biedt, gaan je stresslevels automatisch verlagen.

De moraal van het verhaal?

Hoe vaker je zelfzorg toepast in je leven en hoe meer varianten van zelfzorg je implementeert in je leven, hoe minder gevoelig je gaat zijn aan stress en hoe gemakkelijker je stress in toom gaat kunnen houden.

Nog even kort de vijf voordelen op een rijtje:

  1. Zelfzorg is jouw brandstof
  2. Zelfzorg stelt je in staat om voor anderen te zorgen
  3. Zelfzorg zorgt voor meer rust in je hoofd
  4. Zelfzorg zorgt voor zelfrespect
  5. Zelfzorg verlaagt je stressniveau

En dit zijn nog maar een paar van de voordelen.

Er zijn ont-zet-tend veel voordelen aan zelfzorg, dus ik vermoed en hoop dat het nu wel duidelijk is hoe groot de impact van zelfzorg is op jouw dagelijks leven.

Je hebt het misschien al gezien, gehoord of nog niet, maar er zit dus iets nieuw aan te komen. Heel binnenkort weet jij wat dat zal zijn.

Het doel van mijn nieuw project is om zelfzorg een prominente plaats in jouw agenda te geven, een tool om jouw doelen te verwezenlijken en te werken rond jouw struggles.

Ben jij al benieuwd en al even excited als mij?

Want ja, ik ga dat niet onder stoelen of banken schuiven, maar ik ben dus zelf enorm excited!

Waarom? Moest ik enkele jaren geleden de kans gekregen hebben om mij in te schrijven voor dit project, dan zou ik hem met twee handen gegrepen hebben.

Waarom? Omdat ik het zelf ook moeilijk gehad heb.

Omdat ik mijzelf niet graag zag en omdat mijn leven gewoonweg bijzonder druk was dat ik precies geen tijd voor mijzelf meer kon maken.

Omdat ik mijzelf letterlijk en figuurlijk voorbij aan het rennen was.

Wil jij ook komaf maken met je struggles?

Wil jij ook positiever en gelukkiger door het leven gaan?

Is dat een JA?

Doe jij mee? 😍

Laat ons zeggen dat het een prachtig project wordt waar jij deel van kan uitmaken.

Je kan je nu alvast inschrijven op de wachtlijst.