Mindset, kiezen en aanhouden I
Een stappenplan tot plantaardig eten.
Welkom bij de derde aflevering!
Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen.
Sluit je ogen, tenzij je aan het rijden bent natuurlijk 🙂 Laat de schouders zakken. Je kan ervoor kiezen om je handen op je buik te leggen.
Adem in…
& Uit..
3x
In de vorige aflevering hadden we het over 5 stappen om rust te vinden in je hoofd, vandaag gaan we over naar een stappenplan tot plantaardig eten.
De voordelen van plantaardig eten hoef ik je waarschijnlijk niet mee te geven, maar ik herhaal er toch nog kort enkele.
- Je waterverbruik daalt enorm.
- Je voorkomt dierenleed.
- Je CO2 uitstoot vermindert.
- Je leeft mogelijks gezonder, tenzij je natuurlijk ervoor kiest om enkel fast food, vegan nuggets en commerciële groenteburgers te gaan eten.
- Wanneer je gebalanceerd plantaardig eet ben je minder vatbaar voor ziektes en zal je ook gevarieerder gaan eten en zo meer nutriënten binnen krijgen.
- Je bestrijdt er ook armoede mee aangezien er overal land wordt ingenomen voor veeteelt, terwijl wanneer je er plantaardige producten zou telen je veel meer voedingsmiddelen kan voorzien.
- …
& Zo kan ik nog wel een tijdje blijven doorgaan.
Plantaardig eten heeft tal van voordelen.
Wil dat zeggen dat iedereen automatisch baat heeft aan een plantaardige levensstijl? Neen, wanneer je ervoor kiest om plantaardig te gaan eten is het heel belangrijk om te weten waar je aan begint en hoe je eraan begint.
That’s where I come in!
In deze podcast gaan we het hebben over hoe je kan starten om meer plantaardige voeding in je dagelijks leven te combineren en hoe je deze gewoonte kan aanhouden.
Een eerste stap heeft te maken met jouw MINDSET.
Neem even een reflectiemoment voor jezelf.
Waarom wil jij graag plantaardig eten?
Wat is voor jou de grootste reden om plantaardig te eten?
Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen om plantaardig te eten?
Denk hier heel goed over na en schrijf dit ook effectief ergens neer. In eens schriftje of in een Bambook, wat voor jou past.
What’s in it for you?
Is een heel belangrijke vraag om te beantwoorden vooraleer je start met plantaardig eten.
Het is heel belangrijk om op voorhand te weten wat jij denkt dat je er uit zult halen en waarom jij het belangrijk vindt om dit te doen.
Alleen wanneer JIJ overtuigd bent zal je kunnen overgaan tot een nieuwe gewoonte.
Eens je zover bent, kan je ervoor kiezen om een bepaald zinnetje te noteren waarin al datgene dat jij belangrijk vindt aan plantaardig eten in verwerkt zit.
Bij mij zou dit bijvoorbeeld zijn: Ik eet plantaardig om op die manier gezonder te leven, mijn impact op het milieu te verkleinen en het dierenleed te bestrijden.
Nu is het jouw beurt om een zin te vormen, noteer die ergens (bijvoorbeeld op een oud stuk krantenpapier of op gebruikt karton) en hang dat zinnetje ergens op, op een plaats waar je het vaak ziet.
Bijvoorbeeld aan de spiegel, aan de voordeur, op je nachtkastje ..
Kies een plek uit waar je er zeker van bent dat je het vaak zult zien.
Hoe meer je het ziet, hoe sneller je er in gaat geloven, hoe meer motivatie je gaat krijgen om er écht voor te gaan.
Eens je dat gedaan hebt is het een kwestie van erin te geloven, jezelf eraan herinneren dat het jou gaat lukken, en wanneer het lukt, jezelf hier ook voor te vieren.
De eerste stap om plantaardig te gaan eten is dus MINDSET, de volgende en dus tweede stap om plantaardig te gaan eten is KIEZEN.
En dat is een heel belangrijke stap. Je kan écht niet van de ene op de andere dag volledig plantaardig gaan eten, het kan, maar de kans op terugval is waarschijnlijk groot, en dan nog heb je in je koelkast of in je diepvries en in je kasten waarschijnlijk wel nog voedingsmiddelen staan die niet plantaardig zijn.
Het kan niet de bedoeling zijn om die van de ene op de andere dag gewoon weg te gooien, toch?
Inderdaad, dat gaan we dus niet doen.
Vooraleer je start is het belangrijk om voor jezelf uit te maken waar je graag mee wilt starten.
Kies eerst iets dat jou gemakkelijk lijkt om mee te beginnen en bouw zo stap voor stap op naar steeds minder dierlijke producten.
Er zijn veel mensen die het moeilijk vinden om kaas achterwege te laten, dat vond ik destijds zelf ook, dus start hier ook niet meteen mee.
Inmiddels zijn er trouwens al verschillende plantaardige kazen op de markt en je kan het ook heel gemakkelijk zelf maken, geen gemis hier dus!
Hoe heb ik het gedaan?
Ik werd eerst vegetariër,
vervolgens ovo-vegetariër (het verschil met veganist is dat je wel nog eieren eet, aangezien wij zelf kippen thuis hadden)
en tenslotte veganist, al dat ik liever zeg dat ik plantaardig eet/leef.
Het woord veganist heeft precies zoveel connotaties met zich mee haha.
Wanneer je start met iets van dierlijke producten te verwijderen, bijvoorbeeld vlees. Wees je er dan wel bewust van dat je die nutriënten op een andere manier moet gaan binnenkrijgen.
Over het algemeen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je
- voldoende proteïnen, dus eiwitten binnenkrijgt, dat gebeurt heel gemakkelijk aan de hand van peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en pinda’s, maar ook aan de hand van noten.
- daarnaast is het belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen, dat kan je doen door een ijzerbron bijvoorbeeld kidneybonen of maanzaad te combineren met een Vitamine C bron, bijvoorbeeld rode paprika. Op die manier ga je gemakkelijker ijzer opnemen.
- Tenslotte is het ook belangrijk om een B12 supplement te nemen. De vraag die dan gesteld wordt is: is dat wel gezond dan? Dat je een supplement moet nemen als je plantaardig eet. Ja, daar is helemaal niets mis mee. Meer zelfs, wist je dat de B12 die je uit dierlijke producten haalt, gewoon uit de voeding van dieren komt? Dat wordt daar aan toegevoegd, juist hetzelfde als een supplement dus. Vroeger was het zo dat, wanneer je spinazie at en dit minder goed wastte je je op die manier ook b12 kon binnenkrijgen omdat dit in de grond zat, maar de aarde is tegenwoordig zodanig vervuild dat je nog heel weinig B12 in de grond kan terugvinden. Vandaar ook dat dit nu ook aan koeien hun voeding wordt toegevoegd bijvoorbeeld.
Dat zijn een beetje de belangrijkste punten om op te letten. Maar vooraleer je start is het dus aangeraden om stap voor stap een dierlijk product uit je voeding te halen, zodat je niet teveel tegelijkertijd doet.
Intussen hebben we de eerste stap, mindset al besproken en de tweede stap, kiezen. Een derde en laatste stap om plantaardig te gaan eten is AANHOUDEN.
Oké, je hebt nu besloten dat je stap voor stap plantaardig wilt gaan eten, maar hoe ga je dit in godsnaam gaan aanhouden?
Hoe zorg je ervoor dat je niet in je oude gewoontes terugvalt?
Hiervoor is het belangrijk om voldoende variatie te brengen in je eten. Ga niet elke dag hetzelfde eten, maar daag jezelf uit.
Mogelijkheden om uit te proberen zijn de volgende:
- Maak eens zelf plantaardige melk. Notenmelk, zaden-en havermelk zijn heel gemakkelijk om te maken.
- Probeer eens zelf om falafel en groentenburgers te maken en vries deze in voor als je geen zin hebt om te koken.
- Koop eens groenten die je eigenlijk niet lekker vindt, en probeer hier een verrassende maaltijd van te maken.
- Maak zelf eens plantaardige kaas.
- Enzvoort enzoverder.
Om een gewoonte aan te houden is het heel belangrijk om jezelf gedurende het proces naar plantaardig eten te applaudiseren. Welke verwezenlijkingen heb je al kunnen doen? Welke doelen heb je al behaald? Het is heel belangrijk om hierbij stil te staan en je ervan bewust te zijn welke vooruitgang je reeds gemaakt hebt.
Daarnaast is het ook belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Eet je eens een dierlijk product, dan is dat zo, maar ga niet meteen radicaal beslissen dat al je moeite nu voor niets geweest is.
Stap voor stap.
Het is gemakkelijker om een gewoonte aan te houden wanneer je voorbereid bent,
probeer dus om steeds want nootjes, groenten of fruit op zak te hebben voor als je een hongertje hebt tussendoor.
Wanneer je besluit om uit te gaan eten, zoek dan op voorhand op of ze een plantaardig gerecht hebben, zodat je ter plekke niet teleurgesteld wordt en enkel een rauw slaatje kan eten bij wijze van spreken.
Het laatste dat ik je nog wil meegeven is: weet dat elke stap goed genoeg is.
Weet dat het ook oké is om 1 dag in de week plantaardig te eten, of 2.
Wat voor jou goed aanvoelt.
Alles begint bij jezelf en stap voor stap groei je doorheen het proces.
Vooraleer we afsluiten wou ik het graag nog even kort hebben over mijn nieuw aanbod, namelijk de Self Care Summer Retreat. Ik heb deze retreat gemaakt omdat we deze zomer een iet wat vreemde zomer hebben, en omdat ik graag de teleurstelling van velen wou wegnemen.
Deze retreat is een soort van cadeautje van mij voor jou, aangezien je enorm veel waarde krijgt voor een nog zottere prijs.
Op het moment dat deze podcast uitgezonden wordt, is het de laatste dag dat je je kan inschrijven aan het pre order tarief, dus aarzel zeker niet.
Het is eigenlijk een belachelijke prijs voor alles dat je krijgt.
For real, het is letterlijk de prijs van een fair fashion kleedje of broek.
Dus ja, om mee te nemen dus!
Wat zit er allemaal juist in?
Wel nu komt het leuke!
Er zitten dus gewoonweg plantaardige recepten in hé, ideaal dus om hiermee te starten!
Daarnaast zal je ook meditaties terugvinden, bewegingsoefeningen zoals qi gong, reflectiemomenten, activiteiten en do it yourself dingen die je kan doen, enzovoort enzoverder.
Het wordt de moeite!
& Zeg nu zelf, wordt het nu ook niet eens tijd dat jij jezelf eens een cadeautje doet?
Jezelf even op de eerste plaats zetten?
Ik denk dat wij allebei wel weten dat jij het verdient,
maar misschien denk je dat het egoïstisch is?
Wel bij deze: zelfzorg is niet egoïstisch, maar noodzakelijk.
Capiche?
Oké, top!