Podcastaflevering 2

 

Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen. Laat de schouders zakken. Sluit de ogen (tenzij dat je aan het rijden bent natuurlijk). Je kan ervoor kiezen om de handen op de buik te leggen.

Adem in…

En uit….

Welkom bij de tweede podcastaflevering. In de vorige aflevering hadden we het over zelfliefde aan de hand van mijn verhaal.

 

Vandaag gaan we 5 stappen overlopen om meer rust te vinden in je hoofd.

 

De eerste stap om meer rust te vinden in je hoofd is: ga offline. Wat bedoel ik hier nu precies mee? Onze gsm en bij uitbreiding sociale media heeft een dominante plaats gekregen in ons leven. We kunnen er niet meer zonder.

Heb je er ooit al eens over nagedacht hoeveel tijd je spendeert op je gsm? Hoeveel tijd je spendeert met scrollen en andere levens te bestuderen?

Waarschijnlijk veel, en dat is gewoon niet meer gezond.

Onze gsm lijkt onmisbaar, maar is dat ook echt zo?

Las jij wel eens gsm vrije dagen in?

Zo niet, stel ik voor dat je even je agenda erbij neemt en deze week nog 1 dag blokkeert dat je je gsm gewoon niet aanzet.

Belangrijk hierbij is om voorbereid te zijn.

Want voor je het weet staat je gsm weer aan want je moest die persoon nog contacteren, of je moest nog iets opzoeken..

We zijn verslaafd geworden aan onze gsm. We zijn verslaafd geworden aan sociale media. Niet enkel is dit ongezond en verliezen we er enorm veel tijd mee, het is ook zo slecht voor ons zelfbeeld.

Of je het nu wilt of niet, sociale media doet je vergelijken. Bewust of onbewust. Een goeie oefening die je hierbij kan maken is even kijken naar wie je allemaal volgt op sociale media. Waarom volg je die mensen? Is dat omdat ze jou inspireren? Omdat ze jou motiveren? Voel je je beter na het zien van hun feed? Als dat zo is: KEI GOED! Blijf die persoon dan zeker volgen!

Is het echter zo dat je je precies wat slechter voelt na het kijken naar de feed van iemand? Dan is het beter voor jezelf dat je die persoon niet langer volgt. Voel jij een onderdrukte jaloezie opkomen wanneer je de feed van een persoon bekijkt? Voel je je minderwaardig? Zou je ook wel het leven van die persoon willen hebben? Druk op die ontvolg knop!

Doe jezelf dit niet aan! ECHT NIET. Jij verdient beter. Sociale media is een plek van verbinding, van connectie en dat is een heel mooie eigenschap van sociale media. Ik vind het persoonlijk echt super dat ik door sociale media met jou kan connecten.

Maar sociale media heeft ook een schaduwzijde en die schaduwzijde is dat het puur vergif kan zijn.

Jij bent degene met de touwtjes in handen, jij bezit de kracht om jezelf te beschermen tegen de schaduwzijde van sociale media zodat je enkel de voordelen ervan ervaart. 

Door dit de doen sta je in je kracht en zal je vanzelf meer rust en meer geluk gaan ervaren in je leven.

Maar hoe begin je hier nu eigenlijk aan? Hoe kan je jouw gsm gebruik gaan inperken?

Eerst en vooral: sta op zonder gsm. Probeer je gsm tot 2 uur nadat je opstaat uit te laten. Dit zorgt ervoor dat je de ochtend rustig kan starten. Wanneer jij ervoor kiest om meteen actief te zijn en je gsm aan te zetten, geef je jezelf onvoldoende ruimte om in alle rust te ontwaken. Je distantieert jezelf van jezelf doordat je meteen in het leven van anderen duikt. Gun jezelf die rust en laat je gsm zeker 2 uur na het opstaan uitstaan. Wanneer ik thuis ben laat ik hem meestal tot 11 à 12u uitstaan.

Eens je je gsm aanzet, zorg er dan voor dat alle notificaties uitstaan zodat je niet om de vijf voet gestoord wordt door iemand, en zet je gsm op de stand niet storen.

’s Avonds zo’n 2 uur voor dat je gaat slapen zet je je gsm ook weer uit. Op die manier bereid je je brein voor om te gaan slapen en zal je ook meer rust ervaren in je hoofd en gemakkelijker in slaap vallen. 

Ik probeer wekelijks 1 dag mijn gsm volledig uit te zetten, en ik moet zeggen: dit biedt zooovéél rust! Niet enkel heb je het gevoel dat je zeeën van tijd hebt, het is ook alsof je veel meer ruimte ervaart in je hoofd.

ZALIG DUS! Disclaimer: de dag erna vind ik het wel altijd wat overwhelming om terug aan te staan, maar dat herinnert er mij steeds aan om niet continu op mijn gsm te zetten.

Ik hou ervan om in mijn eigen bubbel te zitten, dus dat is altijd een beetje ontwaken om eruit te komen.

 

De tweede stap die ik graag met jou deel is om meer rust te vinden in je hoofd is: maak elke avond een to do lijst.

Dat klinkt misschien stom, maar een to do lijst zorgt er echt voor dat je je gedachten kan ordenen. Eigenlijk zou je moeten proberen om 2 verschillende to do lijsten te maken. Eentje van je werk, en die maak je dan op het einde van je werkdag, en eentje van je persoonlijk leven, die maak je net voor je gaat slapen.

Probeer je to do lijsten ook zo helder mogelijk te maken zodat je niet nog moet gaan nadenken over wat je nu eigenlijk bedoelde. Schrijf bijvoorbeeld niet gewoon het woord ‘winkel’ maar schrijf op wat je gaat halen in de winkel en schrijf op naar welke winkel je gaat.

Bijvoorbeeld: ‘naar de biowinkel gaan voor groenten en fruit’ .

Je schrijft ook niet gewoon ‘bellen’ op, maar bijvoorbeeld ‘bellen naar Aïcha’.

Hoe duidelijker je het opschrijft: hoe minder denkwerk je moet gaan verrichten wanneer je je lijstje doorneemt en hoe meer rust je gaat ervaren.

Wanneer je lijstjes maakt ruim je eigenlijk je gedachten op en parkeer je deze op een lijsjte. Dit zorgt voor structuur en helderheid. Wedden dat je beter gaat slapen hierdoor? & dat je veel minder gestresseerd wakker wordt?

Zeker het proberen waard dus! 

 

De derde stap om meer rust te vinden in je hoofd is meditatie.

Wanneer ik tegen jou zeg dat meditatie wel goed zou zijn voor jou, dan is er een grote kans dat je mij zegt dat je het ofwel al eens geprobeerd hebt, of ofwel dat je er geen tijd voor hebt.

BULL-SHIT.

Ik snap je hoor, I’ve been there. Ik startte met meditatie en stopte dan na een week of twee dagen weer. Hoe hard ik ook probeerde, ik kon hier gewoon geen gewoonte van maken om de 1 of andere reden. Dat lukte mij niet.

En ja, weet je nog dat ik het vroeger zo druk had? (Dat hoorde je in de vorige aflevering.) Wel, ik had dus eigenlijk ook geen tijd om te mediteren hè. Herkenbaar?

Eigenlijk heb je ALTIJD tijd om te mediteren. Zelfs nu wanneer je deze podcast aan het luisteren bent, zou je ervoor kunnen kiezen om héél bewust te luisteren naar wat ik aan het zeggen ben, volledig jouw focus leggen op mijn woorden, mijn uitspraak en de klanken die je hoort. En voor de rest doe je helemaal niets. Mindfulness heet dat. Bewust zijn in het hier en nu. Bewust zijn in het moment.

Hoe vaak ben je niet én aan het eten én naar tv aan het kijken of aan het scrollen op je gsm? Dat is gewoon niet oké. Het is alsof we de connectie met de werkelijkheid verloren zijn. Wanneer jij een douche neemt, voel jij dan heel bewust het water over je lichaam stromen? Voel jij hoe de warmte van de douche jouw lichaam omarmt en inwikkelt met een ontspannende energie? Voel jij hoe de koude van de douche jouw lichaam alert maakt? Voel jij de afwerende reactie die dan overgaat naar een vorm van acceptatie?

Het is zo belangrijk om aanwezig te zij in het moment en niet continu met honderd en één dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Ik bedoel, stel je hebt kinderen: dan vind je het toch ook niet fijn wanneer je kinderen tegelijkertijd verschillende dingen aan je vragen?

Je vindt het toch ook niet fijn als er in een conversatie door elkaar gepraat wordt en niemand echt naar elkaar luistert?

Dat is wat jij doet met jezelf wanneer jij niet bewust bent in het moment. Je verstoort als het ware de communicatie met jezelf.

Daarom is het belangrijk om af en toe in te checken bij jezelf en te kijken of je het moment wel echt bewust aan het beleven bent.

Een voorbeeld van wat je kan doen is, in plaats van op het openbaar vervoer, of tijdens het wachten meteen je gsm te grijpen, waarom kies je er niet voor om gewoon rond je heen te kijken? Om het wachten te omarmen en bewust te zijn in het moment?

Wedden dat je hier rustiger van wordt?

Mindfulness is een heel gemakkelijke om dagelijks en op eender welk moment toe te passen in je leven.

Daarnaast kan je ook starten met een ademhalingsmeditatie. Of dat moeilijk is? Helemaal niet! Het is alleen even wennen.

Wat moet je precies doen? Heel simpel! Je zet je in een comfortabele zitpositie en je focust je enkele minuten rustig op je ademhaling. Als je dat moeilijk vindt, kan je ervoor opteren om je handen op de buik te leggen, zo geraak je minder snel afgeleid.

Heb je het gevoel dat je gedachten te snel afgeleid worden? Weet dat dat volstrekt normaal is. We zijn dat niet gewoon om niet continu aan te staan. Dus ja, ook jouw gedachten moeten even wennen aan de situatie. Maar geen nood hoor! Je brengt je focus gewoon rustig terug bij de ademhaling.

Als je het moeilijk vindt om consistent te zijn en dagelijks even te mediteren, kan je ervoor kiezen om korte meditatie momenten in te lassen. Zo kan je ’s ochtends wanneer je opstaat even 10 keer rustig in en uit ademen, dat herhaal je zo’n 3 keer doorheen de dag. Vervolgens maak je die momenten steeds langer en langer en voor je het weet heb je de smaak te pakken 😉

 

Een vierde stap om meer rust te vinden in je hoofd is: probeer dagelijks de natuur in te gaan. Waarom?

Eerst en vooral omdat we onze connectie met de natuur een beetje verloren zijn doordat we besloten om overal dicht bij elkaar te gaan bouwen en wonen.

Maar vooral ook omdat de natuur voelt als thuiskomen. Net zoals wij deel uitmaken van een familie, zijn bomen familie van elkaar en dat merk je. Een bos heeft een soort rust over zich die al je problemen kleiner maker. 

Wanneer je in de natuur loopt, gaat niemand over jou oordelen. Je voelt je al veel sneller in balans en zorgen die je voorheen had lijken ineens niet meer zo’n probleem. Wanneer je in de natuur loopt, probeer dan om ook heel bewust je zintuigen open te zetten. Wat zie je? Wat hoor je? Wat kan je aanraken? Wat proef je? Wat ruik je? Zeker dat laatste is nog eens een extra motivator om ook bij regen even de natuur in te gaan, de geuren van de natuur komen dan nog beter tot uiting. Da’s dus een aanrader hé, voor als het nog niet duidelijk was!

En ja, er bestaat zoiets als een regenjas en een paraplu voor als je het écht niet ziet zitten 😉

De natuur is zoals een natuurlijke pijnstillers, daarnaast verlaagt het je stressniveau en maakt het je ook gewoon gelukkiger.

AHJA tis ook nog is gratis hé.

Nee maar nu even serieus, dat lijkt misschien een enorme opdracht om dagelijks de natuur in te gaan, maar geloof mij: het is het waard. Niet enkel verlengt het je levensduur, het zorgt er ook gewoon voor dat je met veel meer geluk door het leven zal gaan. En ik bedoel, het zou zonde zijn om dat aan je neus te laten voorbij gaan, toch?

Iedereen verdient het om die mooie glimlach van jou te zien!

 

De vijfde en laatste stap om meer rust te krijgen in je hoofd is bewaak je grenzen. En dat is niet zo simpel.

We leven in een maatschappij die gericht is op presteren, presteren en nog eens presteren. Een burn out lijkt de nieuwe ziekte van onze maatschappij. We zijn omringd met sociale media en staan continu op actief en reactief. Is dat normaal? Nee.

Is dat  gezond? Helemaal niet.

Kan jij daar iets aan veranderen? Ja. Door er heel bewust voor te kiezen om jouw grenzen te bewaken. Door te durven zeggen dat nee, nee is.

Oké Moika, maar hoe dan?

Wél, stel iemand vraagt iets aan jou, 

Bijvoorbeeld: Is dat goed voor jou dat jij dat dan doet? Dan zal ik dat doen?

Maar in je buik heb je toch een soort van wrang gevoel, het voelt niet juist aan. Maar bon, het lijkt erop dat die persoon in kwestie dit graag zo wil, dus je stemt ermee in.

Wat jij nu gedaan hebt, is jouw intuïtie genegeerd. Want die gaf aan dat dit niet juist zat, dat dit geen goede overeenkomst zou zijn. Je hebt jezelf bedrogen en op die manier heb je jezelf rust ontzegt.

Want wat jij nu gaat doen is continu in je hoofd denken van goh eigenlijk is dat toch niet wat ik wil, en ja eigenlijk is het niet fair zo. Je zorgt ZELF voor stress. Ja dat doe je helemaal zelf.

Maar wanneer jij leert om je grenzen te bewaken, naar dat gevoel in je onderbuik te luisteren, wel ik kan je beloven dat er dan een heel nieuwe wereld voor je zal opengaan.

Je kan niet tegen alles en iedereen ja zeggen. Ik snap dat je dat wilt en dat je niemand teleur wilt stellen, maar wanneer jij tegen iedereen en alles ja zegt, dan stel je eigenlijk jezelf teleur. En is dat het wel waard? Persoonlijk denk ik van niet.

 

Vind je het moeilijk om je grenzen te bewaken?

Dan stel ik voor dat je kort even een reflectie oefening doet.

 

Wat vind jij belangrijk in het leven?

Waar word jij gelukkig van?

Welke tijd is voor jou het meest kostbaar?

Wie verwarmt jouw hart keer op keer?

 

Je kan dit nu doen, of je kan ervoor kiezen om dit op jouw gemak te doen.

Sta daar heel bewust even bij stil en schrijf je antwoorden even neer.

Hoe meer jij incheckt bij jezelf en luistert naar je intuïtie, hoe meer je gaat handelen vanuit jouw waarden en jouw noden. Op die manier leer je om jezelf te respecteren en ga je veel meer rust ervaren in je hoofd.

Weet gewoon dat het oké is om eens nee te zeggen.

Je hoeft écht niet altijd iedereen te pleasen. Dat gaat immers ten koste van jezelf, en geloof mij: it’s not worth it.

Dat was de laatste stap om meer rust te vinden in je hoofd. Ik hoop dat jij vandaag nog start om deze stap toe te passen, want ik ben ervan overtuigd dat ook jij graag wat meer rust ervaart in je hoofd.

 

Even een korte recap:

  1. Ga offline
  2. Maak elke avond een to do lijst 
  3. Meditatie
  4. Probeer dagelijks de natuur in te gaan
  5. Bewaak je grenzen 

Natuurlijk hoef je niet alles meteen te gaan doen, maar hoe meer je deze dingen gaat toepassen, hoe meer rust je zal gaan ervaren in je leven.

 

Een bonustip? Opruimen! Zowel in jouw omgeving als op mentaal vlak. Voel je dat er ergens blokkades zijn waar je mee struggelt?

Weet dat ik jou daar heel graag mee help in 1 van mijn online programma’s die je op mijn website kan terugvinden.