Aflevering 10: De seizoenen van een vrouw in een notendop
Vooraleer we starten zou ik je willen vragen om even diep in en uit te ademen.
Sluit de ogen.
Laat je schouders zakken.
Je kan ervoor kiezen om je handen op je buik te leggen.
Adem in
En uit
3x
Welkom bij de 10de podcastaflevering! Het is een hele poos geleden dat ik een podcast opnam, maar ik geloof dat ik terug ben, meer zelfs! Ik ga mijn best doen om wekelijks op woensdag een podcast uit te brengen. Of het mij gaat lukken? Dat weet ik nog niet, maar dat is alleszins het doel : )
In de vorige en 9de aflevering hadden we het over 5 manieren om overprikkeling tegen te gaan.
Vandaag gaan we dieper in op de 4 seizoenen van een vrouw.
Zoals altijd kan je een recap van de aflevering terugvinden op www.ikeuwa.be/aflevering10
De seizoenen van een vrouw dus : )
Anders dan mannen die in een lineair ritme bewegen, bewegen vrouwen op een dynamische manier. Je zou ons kunnen vergelijken met de golven van de zee.
We kennen onze dieptes en onze hoogtes, maar ook alles daartussen. We bewegen en vloeien eigenlijk continu.
Er is niet 1 dominant gevoel.
Afhankelijk van de fase waarin we ons bevinden in onze cyclus, zullen we ofwel meer ofwel minder energie ervaren en op ander momenten is het dan weer alsof we in een emotionele rollercoaster verwikkeld zijn.
Ik geloof dat we allemaal wel die momenten kennen dat we nog al eens bitchy uit de hoek kunnen komen of heel kortaf kunnen zijn of juist heel emotioneel.
Die moment dat je in tranen kan uitbarsten voor het minste.
Het gevoel dat je zo zou kunnen omvallen moest iemand jou een duwtje geven.
Het gevoel dat je extreem breekbaar bent.
De grote vraag is hier natuurlijk:hoe komt het dat de meerderheid van de vrouwen niet weet wanneer dit precies plaatsvindt?
Wellllllll.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de maatschappij waar we in leven.
En laat die nu gebaseerd zijn op het mannelijk ritme en niet op het vrouwelijk ritme.
Om even het verschil aan te tonen: mannen hebben ook een cyclus (newsflash!), maar die duurt maar 24 uur in tegenstelling tot vrouwen wiens cyclus varieert tussen de 24 en 36 dagen.
Dat gegeven over de 28 dagen cyclus? Laat dat ook maar gerust vallen, want dat is lang niet bij elke vrouw het geval. Dit is gewoon een mooi gemiddelde om de informatie rond de vrouwelijke cyclus een beetje behapbaar te maken voor elke vrouw.
Maar je hoeft jezelf dus niet vreemd of buitenaards te voelen wanneer je cyclus minder of meer dan 28 dagen is.
Mijn cyclus is bijvoorbeeld wel meestal 28 dagen, maar nu dat de zomer er zit aan te komen is ze iets korter, namelijk rond de 26-27 dagen. Dat is altijd het geval in de zomer, dan ervaar ik steeds een kortere cyclus.
Anyway, even terug naar dat mannelijk ritme.
Onze maatschappij is dus gebaseerd op de 24 uur cyclus van een man.
Het grote probleem hierbij is natuurlijk het feit dat wij hier als vrouwen onmogelijk een match kunnen vinden.
Like I said, mannen maken een lineaire beweging en vrouwen een dynamische beweging.
Das gelijk een auto in de zee laten rijden, dat matcht ook niet.
Oké, stom voorbeeld.
Anyway; you get my point!
Waar mannen meer yang zijn, zijn vrouwen van nature meer yin.
Maar zoals jij inmiddels waarschijnlijk ook wel weet, hebben we zowel yang als yin nodig, de 2 kunnen namelijk helemaal niet zonder elkaar en zijn dan ook gewoon onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we toch een soort van match vinden tussen yin en yang?
Want eerlijk is eerlijk: momenteel domineert yang over yin, al dat er stilaan wel een mooie tegenbeweging op gang komt.
Het antwoord op die vraag is eigenlijk vrij simpel: het heft in eigen handen nemen.
En dat mag je ook vrij serieus gaan nemen.
Persoonlijke groei, zelfontplooiing en zelfontwikkeling: you name it, maar dit is de oplossing.
Waarom? Je komt tot zelfbegrip.
En zolang dat jij jezelf niet begrijpt, kan er eigenlijk ook geen verandering plaatsvinden. Dus laat ons eens even starten met de kennis over de 4 seizoenen van een vrouw.
Of nee wacht, ik wil het toch nog even hebben over het feit dat dit eigenlijk ongelofelijk is.
Het feit dat het ongelofelijk is dat ik hier een podcast over moet maken, toch?
Wat mij betreft mag dit echt naar met de paplepel meegegeven worden.
Ik kijk er al zo naar uit om, als ik ooit kinderen heb, al die informatie in geuren en kleuren met hun mee te geven.
En ja hoor, dan heb ik het zowel over jongens als meisjes, want wat is het leven van een vrouw toch zoveel mooier wanneer ook de mannen begrijpen wat er allemaal in haar lichaam speelt.
Maar hoe komt het nu dus eigenlijk dat wij dat niet weten?
Dat er eigenlijk haast niet gepraat wordt over de vrouwelijke cyclus en de menstruatieperiode?
Dat menstrueren nog steeds in sommige culturen als iets vies beschouwd wordt?
Het antwoord? 1 woord: TABOE.
Jammer maar helaas heerst er nog steeds een taboe rond de vrouwelijke cyclus en het menstrueren van een vrouw.
Ik hoop dat de informatie die je nu zal horen voor heel wat aha momenten gaat zorgen, en dat je hier dan ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat en dit deelt met andere vrouwen, want vrouw! It’s time to step up your game.
First things first.
Wat ik nu ga vertellen is het gemakkelijkst toe te passen op een natuurlijke cyclus, wat bedoel ik daarmee? Wel heel simpel eigenlijk, namelijk het feit dat je geen hormonale anticonceptie neemt.
Want newsflash: bij het nemen van hormonale anticonceptie ervaar je eigenlijk geen echte menstruatie, maar het onttrekkings bloed door de daling van de hormonen van de pil. Je zou het kunnen zien als een placebo menstruatie.
Weet trouwens ook dat hormonale anticonceptie geen must is, maar vooral iets wat ons aangesmeerd wordt als iets vanzelfsprekend en goed voor de economie.
Weet dat er ook gewoon andere alternatieven zijn, zoals bijvoorbeeld de FAM methode. Het gebruik van de FAM methode zorgt ervoor dat je jouw vrouwelijk lichaam steeds beter leert kennen en je neemt dan letterlijk het heft in eigen handen. Ik doe het zelf ook en persoonlijk vind ik dit ook weer iets dat met de paplepel meegegeven zou moeten worden.
Maar bon, daar gaan we het nu even niet over hebben.
Hoe dan ook raad ik je aan om te blijven luisteren wanneer je hormonale anticonceptie neemt, want dan kan je de cyclus van de maan gebruiken als leidraad.
Hoezo, de cyclus van een maan?
Yes! De maan is namelijk heel nauw verbonden met het natuurlijk ritme van een vrouw, dus door de maanstanden te volgen zal je zien dat je ook weer dichter bij jezelf komt.
Je kan de cyclus van een vrouw dus opdelen in 4 fasen die je kan linken aan de 4 seizoenen.
De eerste fase is de menstruatieperiode, ook wel de winter genoemd, de tweede fase is de pre-ovulatie, ook wel de lente genoemd, de derde fase is de ovulatie of de zomer en de vierde fase is de pre-menstruatie of herfst.
Zoals je ziet zijn er eigenlijk 2 grote ankerpunten in je cyclus te onderscheiden, namelijk de menstruatie of winter en de ovulatie of zomer.
Daartussen heb je de pre-ovulatie en de pre-menstruatie wat je ook wel de tussenseizoenen kan noemen.
Oke let’s dive right in! Ik ga jou nu beknopt even uitleggen wat er in die 4 fasen allemaal precies gebeurt. Indien je graag uitgebreider informatie hebt over die 4 fasen, wil ik je graag doorverwijzen naar mijn online programma Tune in with your seasons, maar daarover ga ik het straks nog even kort hebben op het einde van de podcast.
De eerste dag van je menstruatie periode start de winter in jouw vrouwelijke cyclus.
De winter is een heel belangrijke periode die eigenlijk de toon gaat aangeven voor de rest van je cyclus. Je hormonen staan op dit moment op een heel laag pitje en alles wat je lichaam op dat moment vraagt is rust. Je voelt hier dan ook een heel duidelijke yin energie.
Tijdens je winterperiode mag je echt uitgebreid tijd maken voor vertragen, zelfzorg, onthaasten, niksen en mediteren.
Waarom is dit zo een belangrijke periode van je cyclus?
Je menstruatie is eigenlijk een maandelijkse check in van je lichaam betreffende jouw gezondheid. Zie het als een doktersbezoek.
Ervaar je een heel pijnlijke menstruatie of een langere menstruatie dan normaal? Kijk dan even of je de vorige cyclus misschien te veel stress ervaren hebt of te vaak over je grenzen hebt laten heen gaan.
Ondanks het feit dat veel vrouwen de menstruatieperiode als een periode zien die ze het liefst van al niet moeten doorstaan, kan je jouw menstruatieperiode ook in een heel ander licht gaan plaatsen, namelijk als een geschenk.
Doordat jouw maandelijkse bloeding plaatsvindt, geeft jouw lichaam namelijk aan dat het gezond is op verschillende vlakken.
Wanneer je menstruatieperiode daarentegen niet plaatsvindt, kunnen dit signalen van je lichaam zijn dat je het wat rustiger aan moet doen en even gas moet terugnemen.
Is het niet zalig dat wij deze tool hebben als vrouw?
Maandelijks geeft ons lichaam ons een check in, en daarnaast kan je jouw winterperiode ook zien als een maandelijkse mini retreat.
Hoe meer jij tijdens je winterperiode naar je lichaam luistert, hoe minder last je zal ervaren.
Om maar een voorbeeld te nemen.
Het is normaal dat je lichte krampen kan ervaren de eerste 2 dagen dat je menstrueert door het samentrekken van de baarmoeder, maar geloof mij: die krampen zal je haast niet waarnemen wanneer je de tijd neemt om in een coconnetje te kruipen, te focussen op me time, rustig mediteren en reflecteren, dan wanneer je je van her naar der aan het haasten bent. In het laatste geval zouden die krampen wel eens als heel heftig kunnen gaan aanvoelen.
Je lichaam geeft signalen door, luister er ook naar.
Je winterperiode is je maandelijks pauzemoment. Probeer dit ook echt te nemen. Indien er een optie is om tijdens die dagen van thuis uit te werken of verlof te nemen, doe dat dan.
Hoe meer jij tijdens je winterperiode jouw nodige rust neemt, hoe meer energie je tijdens de rest van jouw cyclus zal gaan ervaren.
Zie de winterperiode als de periode dat er voor jou gezorgd mag worden. Zowel door je omgeving als door jezelf.
Dit is niet de periode om in de keuken te staan koken, maar de periode om te genieten van de kookkunsten van je partner, je diepvries of je favoriete take away.
Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar asjeblieft: neem die rust tijdens je winter!
Lukt het echt echt niet met werk of studies? Probeer in de pauze dan echt even naar buiten te gaan, rustig op een bankje te zitten of te wandelen en te focussen op je ademhaling. Eindig je dag met een warm bad of een warme douche.
Tijdens je winterperiode is het namelijk niet de moment om te socializen, dus probeer echt zoveel mogelijk pauzemomenten te nemen waarop je tot jezelf kan komen.
Wanneer je werkt met de maancyclus, start je cyclus in het geval van een white moon cycle bij de Nieuwe Maan.
Dit is dan ook een mooi moment om echt thuis te komen bij jezelf, te reflecteren en nieuwe intenties of wensen te stellen voor de komende cyclus. Wat wil je graag gaan manifesteren?
Eens de winterperiode voorbij is, ga je zien dat rond dag 5 of 6 in je cyclus, je stilaan weer een nieuwe energie voelt terugkomen. Dat komt omdat je rustig de overgang maakt naar de lente of de pre-ovulatie in je cyclus.
Aan de start van de lente zal je meer energie ervaren doordat het oestrogeengehalte in je lichaam weer begint te stijgen.
De lente is letterlijk zoals de lente, je begint weer open te bloeien. Je hebt meer energie en wil graag naar buiten komen, afspreken, dingen doen.
De lente is ook een mooi moment om te starten met nieuwe dingen, even uit je comfortzone gaan en een uitdaging aan gaan, nieuwe gewoontes proberen etc etc.
Aan het eind van je lente zal je ook een verhoging van testosteron zien, wat ervoor zorgt dat je sterker en sneller bent. Een goed moment dus om te sporten.
Let hierbij wel op dat je goed opgewarmd bent want tijdens de pre-ovulatie ben je gevoeliger voor knie blessures.
De lente is ook de periode om stappen te zetten richting datgene dat je graag wenst te manifesteren. Wat kan je alvast in orde brengen?
Probeer hier to do lijstjes te maken en zoveel mogelijk af te vinken.
Je zal zien dat je je productiever voelt en heel veel kan doen op een korte periode.
Forceer jezelf echter niet en maak nog steeds voldoende tijd voor zelfzorg.
Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om helemaal in die nieuwe energie te stappen, het is ook belangrijk dat je jezelf niet voorbij snelt.
Probeer je energie dus nog te bewaken.
Bij de maancyclus komt dit overeen met het eerste kwartier.
Bij het naderen van de ovulatie of eisprong rond dag 13-14, kom je dan aan bij het hoogtepunt van de cyclus, namelijk de zomer, wat ook een hoogtepunt aan hormonen met zich meebrengt.
De combinatie van de hormonen oestrogeen, testosteron, FSH en progesteron zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je de wereld aankan.
Je voelt je letterlijk een superwoman. Je zal ook voelen dat er nu vooral een yang energie heerst.Je bevindt je namelijk in een heel expressieve fase en voelt je heel trots en vrouwelijk. Daarnaast kan je ook een hoog libido ervaren rond deze periode.
Ideaal moment dus voor (self)pleasure ; )
Daarnaast is dit ook een goed moment om te zorgen voor anderen.
Alles gaat nu moeiteloos. Het is alsof je een overvloed aan energie hebt om te delen met anderen.
Dit is ook vaak het moment dat hetgene dat je wou manifesteren zich gaat manifesteren.
In deze periode hoef je niets te plannen, laat het gewoon allemaal op je afkomen.
Je laat jezelf als het ware dragen op de superkrachten van de zomer : )
Bij de maancyclus komt dit overeen met volle maan.
Na de zomer kan je even een dipje voelen rond dag 20-21 wanneer je de overschakeling maakt naar de herfst.
Dit komt omdat progesteron stapsgewijs begint te stijgen. Je voelt je zwaarder en hebt meer nood aan slaap en dutjes. Gun jezelf die slaap dus ook!
Dit is de premenstruele fase en dus ook de periode waarin PMS en andere premenstruele klachten zich kunnen gaan manifesteren.
Een periode waarin je te maken kan hebben met mood swings en veel emoties.
Een periode dus om zacht te zijn voor jezelf. Om duidelijke grenzen te stellen en jezelf rustig aan voor te bereiden op de winter die er zit aan te komen.
Wanneer je voelt dat je ergens de mentale ruimte niet voor hebt, zeg je gewoon nee. Zo simpel is het. In de herfst is het heel belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en conflicten uit de weg te gaan aangezien je emoties hoog kunnen oplopen gedurende deze periode.
Moet je een belangrijke beslissing maken tijdens de herfst? Probeer die dan uit te stellen tot na je winter. Dan heb je even de tijd gehad om erover na te denken, want de kans is groot dat je nu vooral gaat beslissen vanuit je emoties.
De herfst is een periode van reflecteren en evalueren, zaken afsluiten, het huis opruimen, maaltijden voorbereiden etc zodat je met een schone lei de winter kan ingaan.
Bij de maancyclus komt dit overeen met het laatste kwartier.
Voila dat waren de seizoenen in een notendop!
Ik zou er eerlijk gezegd nog een paar uur kunnen over praten, maar dat gaan we nu even niet doen haha : )
Heb je zoiets van, goh Moika ik vind dit eigenlijk echt wel héél interessant allemaal?
Dan heb ik goed nieuws voor jou, want in mijn online programma Tune in with your seasons komt dit allemaal heel uitgebreid aan bod.
Als trouwe luisteraar geniet je trouwens van 10% korting op het programa Tune in with your seasons met de code PODCAST. De code is twee weken geldig vanaf de uitzending datum van deze podcast.
En ik zou zeggen: grab it while it’s there want binnenkort krijgt het programma een heuse update en dan gaat de toegangsprijs de hoogte in.
Het leuke aan het verhaal? Eens ingeschreven, krijg je ook gewoon toegang tot alle geupdate informatie. Meer zelfs! Je krijgt gewoon levenslang toegang : )
Alle informatie over het programma Tune in with your seasons kan je trouwens vinden in de notes van de podcast.
Daarnaast ontvang je trouwens ook 10% korting op de Seasonal Cards met de code PODCAST. Dat zijn 4 bijzonder mooi geïllustreerde kaarten door Herlinde Demaerel die handvaten kunnen bieden om meer te leren leven volgens jouw vrouwelijke cyclus.